Slušajte Najbolje Radio Stanice Uzivo - Narodne Radio Stanice - Zabavne Radio Stanice - Vlaške Radio Stanice - Radio Stanice Srbija - Radio Stanice Bosna - Krajiške Radio Stanice - Najpopularnije Radio Stanice - www.radio-stanice.org
Radio Stanice Uzivo - Najslušanije Radio Stanice

Aktivno oko 50 nelegalnih radio-stanica

Aktivno oko 50 nelegalnih radio-stanica

Kazne samo zbog autorskih prava. Signal jedne "divlje" stanice pomešao se sa kontrolom leta


NELEGALNI program, najčešće kvizove-prevare, želje, čestitke i pozdrave, godišnje emituje pedesetak piratskih radio-stanica u Srbiji. Ovih dana i na njima su se zahuktale predizborne kampanje, pa su se protiv toga pobunila i pojedina novinarska udruženja.

Inspektora koji se bave njihovim kažnjavanjem je tek troje-četvoro u celoj Srbiji. Tako se pirati i ne skrivaju mnogo, pa čak imaju i klijente koji na njihovim stanicama objavljuju reklame. Praksa je pokazala da ih, i ako budu otkriveni, čeka kazna što su neovlašćeno puštali pesme i tako prekršili Zakon o autorskim pravima.

Jedan od onih koji su izvukli najdeblji kraj je Radovan Krčmarević, gazda čuvenog lazarevačkog radija "Raka Ešinger". Juna prošle godine osuđen je na devet meseci nošenja nanogvice, a signal njegovog radija bio je toliko jak da se mešao i u frekvencije avio-saobraćaja i remetio rad kontrole leta.

- Zbog "Rake Ešingera" mogli su da se sudare avioni - kaže za "Novosti" Nenad Janković, sekretar Regulatornog tela za elektronske medije (REM). - Bio je toliko maštovit da se desilo da smo mu jednom, u prisustvu policije, zapečatili studio. Onda je Raka, da ne bi uništio pečat, jer je to zakonom kažnjivo, probio druga vrata na istom zidu, odmah pored zapečaćenih. I tako je nastavio da radi.

Janković objašnjava da je do izmene Zakona o javnom informisanju i medijima, 2014. godine, upravo REM bio zadužen da "lovi" pirate. Uz asistenciju policije zaplenjivali su opremu i zabranjivali emitovanje. Sada to radi inspekcija pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Kada njima ili nama stigne prijava, prvo na teren izlazi RATEL, kako bi utvrdili odakle se tačno signal emituje. Posle toga, mi smo ranije prijavljivali odeljenju MUP za visokotehnološki kriminal, prilažući izveštaj o nelegalno emitovanim pesmama - objašnjava Janković. - Često su znali da se prikriju, pa smo ih snimali noću. Ispostavilo se da je najjednostavniji način da budu kažnjeni kršenje Zakona o intelektualnoj svojini.


RATEL: PREDNjAČI NOVI SAD

REGULATORNOJ agenciji za eletronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) tokom prošle godine stiglo je desetak prijava o nelegalnim radio-stanicama. U RATEL-u objašnjavaju da se, osim po prijavama, piratske stanice kontrolišu i tokom rutinskih obilazaka terena.

- Broj piratskih stanica stalno se smanjuje i trenutno ih je sedam - kažu u RATEL-u. - Pre nekoliko godina Novi Sad je bio grad sa najviše stanica bez dozvole, a danas ih je tri u ovom gradu. Ostale stanice bez dozvole uglavnom su u manjim mestima i ruralnim sredinama, a predajnici najčešće program emituju iz kuća vlasnika u selima ili sa dovoljno visokih lokacija u blizini gradova.

 

Aktivno oko 50 nelegalnih radio-stanica

 


Poaljite vas komentar

Komentari

Budite prvi koji cete komentarisati video.

Slicno

Kategorije

RSS